Версія для друку
Написати листа
ОБЕРЕЖНО – БОТУЛІЗМ!
Перші випадки захворювання ботулізмом у 2017 році було зафіксовано в Києві. Ще в травні смертельну хворобу виявили у трьох людей, один із них помер. Пізніше в Києві ботулізмом захворів ще один чоловік. Також ботулізм виявили у Херсонській (1 випадок), Вінницькій (2 випадки), Сумській (1 летальний випадок ботулізму), Полтавській (1 летальний випадок ботулізму в Горішніх Плавнях), Одеській (1 летальний випадок) та Запорізькій областях (10 випадків).
Крім того, у Львівській області вилучили 89 кілограмів небезпечних рибних продуктів, з якими пов'язані випадки захворювання ботулізмом у Києві та Запоріжжі.
Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби.
Не рекомендується купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.
Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією. Основним збудником ботулізму цього року є в'ялена та сушена риба.
Версія для друку
Написати листа
|